Mooi zijn is niet lelijk

De Miss America verkiezing schrapt vanaf volgend jaar de bikinironde. De dames worden voortaan niet meer beoordeeld op hun uiterlijk. Iemand beoordelen op zijn uiterlijk is namelijk fout. Ieder mens is mooi en uniek op zijn eigen manier, aldus een woordvoerder. Zeker in het tijdperk van #metoo is het ongepast een wedstrijd te organiseren waarbij vrouwen worden neergezet als lustobject. Het zal je verbazen, maar ik ben het niet geheel eens met deze beredenering.

Ten eerste; wat is er mis met een vrouw (of man) af en toe beoordelen op haar (of zijn) uiterlijk. Gaan we nu echt met zijn alle beweren dat uiterlijk iets onbeïnvloedbaars is waar we met z’n allen totaal geen aandacht aan (moeten) schenken? Kan iemand mij dan misschien uitleggen waarom we van alle kanten bedolven worden onder de dieetboeken, killer body programma’s en afslankpillen? Waarom we met z’n allen met onze vatsige lichamen naar de sportschool strompelen om net zulke mooie buikspieren te krijgen als Wonder Woman (of Thor)? Waarom is het dan fout om iemand te beoordelen op haar uiterlijk, iets waar ze ongetwijfeld hard voor heeft getraind en veel taartjes voor heeft laten staan? Uiterlijk vertoon is ontzettend belangrijk voor mensen, misschien wel het allerbelangrijkst. Zet voor de gein even je TV aan en ga tellen hoeveel reclames te maken hebben met producten die direct of indirect zorgen voor een beter uiterlijk. Is het niet voor een betere huid, dan is het wel voor een mooiere auto of een hippe korte broek. Vrijwel de gehele kapitalistische wereld draait op het verbeteren van ons uiterlijk. Je kan er lang of kort over praten, maar het is gewoon zo.

Ten tweede; in het tijdperk van #metoo. Wat heeft dit te maken met een schoonheidswedstrijd. Staat een vrouw bewonderen om haar schoonheid tegenwoordig gelijk aan aanranding? Kan je een vrouw niet mooi vinden en er tegelijkertijd met geen haar op je hoofd aan denken om haar onkuis te bejegenen, laat staan aan te randen? Ben ik dan zo extreem beschaafd en goed opgevoed (thx mam) dat ik daar geen moeite mee heb? In welke wereld is dit niet de eerste stap naar het verplichten van vrouwen om een sluier te dragen? Mannen kijken graag een mooie vrouw na en vrouwen kijken graag een mooie man na. Dat is gewoon de natuur. We zijn hier om ons voort te planten en dat doen we het liefst met een aantrekkelijk iemand. Je zou het niet zeggen, maar we zijn net dieren. Waar we verschillen van dieren is ons vermogen om te beseffen dat, hoe mooi je een vrouw ook vindt, je niet zomaar tegen haar aan kan gaan staan rijen om je voort te planten. Doe je dat wel, betekent het dat jij straf verdient, want dat is jouw schuld en de schuld van de vrouw die er zo mooi uitziet, toch?!

Ten derde; mogen knappe dommerds geen plezier hebben? Niet iedereen heeft de hersencapaciteit om een goed boek te schrijven of dokter te worden. Sommige mensen moeten het doen met alleen hun uiterlijk. Die mensen schrijven zich in voor een schoonheidswedstrijd, winnen, en zijn daar trots op. Wat is daar erg aan? Laat mensen lekker waarde hechten aan hun uiterlijk. Laat mannen en vrouwen lekker naar elkaar kijken. Het is de zin van het leven. Al eeuwen buigen filosofen zich tevergeefs over die domme, arrogante vraag. Wat is de zin van het leven? Simpel, voortplanten, verder niets. Als we morgen met z’n allen van een brug springen verandert er echt niets in het heelal hoor. We zijn hier niet met een of andere speciale reden. We zijn hier gewoon om te overleven en overleven doe je door je voort te planten en je voortplanten doe je graag met iemand die je aantrekkelijk vindt. Daarom is het logisch dat we daar met z’n allen veel mee bezig zijn en elkaar daar op beoordelen. Niemand zegt dat het ook bewonderenswaardig is om slim of creatief te zijn dus stop met zeggen dat het niet bewonderenswaardig is om mooi te zijn, eikels.

Related posts

Leave a Comment