Fcuk democratie

Waarom zijn we eigenlijk nog steeds een democratie? Natuurlijk, hardstikke eerlijk dat iedereen mag meebeslissen, maar waarom zouden we dat willen. Los van het feit dat deze staatsvorm is gebaseerd op een drogreden (argumentum ad populem), hebben wij als mensheid geen idee wat goed en fout is. Het bewijs is alom aanwezig. Los van de rare snuiters die wereldwijd worden gekozen als president, zie je het overal in terug. 50 shades of grey is een van de best verkochte boeken ooit, Justin Bieber is een wereldwijd succes en Kim Kardashian krijgt geld voor hetgeen ze doet, wat dat ook mag zijn. Gezien onze smaak, lijkt het me levensgevaarlijk ons te betrekken in de politiek.

Het slaat ook eigenlijk nergens op. De mensen die het hardst schreeuwen om meer democratie, bijvoorbeeld Thierry Baudet, doen dat louter voor de bühne. Ze willen graag de liefde van het klootjesvolk. Of beter nog, een triomftocht over het binnenhof waarbij hij getooid met lauwerkrans als een Romeinse keizer naar het plebs zwaait. Het kan Thierry met z’n zakje lavendel in z’n patserige kutkantoortje heus niet schelen of Memphis Depay, rapper Boef en Barbie van oh oh Cherso meebeslissen bij het kiezen van de geschikte partijen om het beleid van ons land richting te geven. Op hun beurt willen deze drie mensen dat ook helemaal niet. Barbie wil alle Marokkanen terug naar Istanbul, Boef wil lekker feesten met Kechs en Memphis wil graag op de hoogte blijven van de laatste trends op het gebied van hoofddeksels, prima toch?

Het interesseert politici geen kudt wat het gewone volk wil. Ze willen allemaal verkozen worden en dat dan op hun CV zetten zodat ze op een borrel van de plaatselijke oude mannen sociëteit kunnen pronken met hun succes. Jongere politici pikken dit groeiende sentiment onder de bevolking op en spelen er slim op in. Meer inspraak! Weg met de elite! Op papier ontzettend leuk, maar de enige reden dat ze het doen is omdat ze graag tot deze elite toe willen treden. Geen enkele politicus wil echt de macht bij het volk leggen, want dan raken ze hun goed betaalde kantoorbaantje kwijt en worden ze gedwongen allerlei achterlijke beslissingen van het volk uit te voeren. Het volk is namelijk achterlijk. Zelfs de Romeinen wisten dat je het volk tevreden moest houden met een combinatie van geveinsde inspraak en af en toe wat leuke gladiatorengevechten. De macht is nog nooit echt in handen van het volk geweest en dat is maar goed ook. We zouden het een week uithouden alvorens een kernoorlog te starten.

Related posts

Leave a Comment