Buitenspel

Nederland heeft gestemd, vooral op de VVD. Zoals verwacht deed Geert het ook meer dan prima en is de aanwezigheid van Groen Links in de tweede kamer onder de bezielende leiding van meneer Klaver flink vergroot. Ontzettend leuk allemaal. Iedereen praat er rond de verkiezingen ook over. Wat ga jij stemmen en wat heb jij gestemd is mij de afgelopen weken zo’n tweeduizend keer gevraagd. CDA luidde mijn eigen antwoord. Huh, maar je bent niet Christelijk, nee nou en het is een beschaafde partij en Sybrand Buma heeft een eerlijke ouderwetse neus. Een neus waarop wij als land kunnen vertrouwen. Geen goede reden om op iemand te stemmen, verzekert mijn sociale omgeving mij. Rond de verkiezingen weten we namelijk allemaal opeens iets van politiek. Een onderwerp dat normaal wordt gemeden als de pest is een week of drie lang opeens hot. Eigenlijk is stemmen net zoiets als geld geven aan een zwerver. Het doel interesseert niemand, maar we zeggen graag dat we het hebben gedaan. Een uiterlijk kenmerk is naar mijn mening een prima argument voor een stem. Het is een van de weinige dingen dat na de verkiezingen niet opeens verandert.

Wat de meeste kiezers niet wisten bij het uitbrengen van hun stem, is dat je in Nederland blijkbaar ook op de verkeerde partij kan stemmen, waardoor je stem eigenlijk niet telt. Niemand wil namelijk samen met Geert Wilders in een kabinet zitten. Zoals Jesse Klaver het verwoordde tijdens een van de televisiedebatten: “Wij vinden het niet netjes om partijen zonder meer uit te sluiten dus we sluiten alleen de PVV uit”. Verkiezingsbeloften over boord smijten vinden we in Nederland namelijk prima, maar het mogen natuurlijk geen fatsoenlijke beloften zijn als Marokkaanse jeugdbendes zijn zielig en Islam is vrede. PVV-stemmers kunnen dus de zogeheten pleuris krijgen. Heel veel steun krijgen en toch niet mee mogen doen, doen ze dat niet in Turkije?

De komende weken worden alle principes dus lekker overboord gegooid om tot een akkoordje te komen. Behalve Geert dan die staat in onze fascistische rechtstaat buitenspel.

Related posts

Leave a Comment