Aarsgewei: eerlijkheid duurt het langst

Tact is over het algemeen een positieve karaktereigenschap. Je afzichtelijke nieuwe kapsel is apart, je lelijke nieuwe schoenen zijn comfortabel en de werkloze, naar bier stinkende Pool die je meeneemt naar m’n verjaardag krijgt een eerlijke kans. Dit schrijf ik vanuit de illusie dat ik een tactvol persoon ben. Een illusie die ik zelf niet bezit. Tact is namelijk de meest overschatte ‘positieve’ karaktereigenschap aller tijden. Iemand die tactvol zijn relatie verbreekt zal rekening houden met de gevoelens van zijn (of haar voor de feministen onder ons) geliefde. In plaats van eerlijk te zeggen dat ze uit haar bek stinkt en je haar gezeur inmiddels zo zat bent dat er bloed vanuit je oren je hersenen in begint te stromen en je bang bent voor je gezondheid, zeg je dat je op dit moment niet klaar bent voor hetgeen zij van je verlangt, of iets dergelijks. Dat is namelijk lief en minder kwetsend. En zorgt er daarnaast voor dat zij bij haar volgende slachtoffer geen aanpassingen zal doen aan haar onuitstaanbare persoonlijkheid, hetgeen onherroepelijk zal leiden tot nieuwe emotionele schade. Het is vooral ook veiliger en minder confronterend. Daar gaat het bij tactvolle mensen namelijk echt om. Ze zijn bang voor conflicten en kiezen daarom voor de laffe minder volatiele oplossing. Het is veel makkelijker om het nieuwe aarsgewei van je collega te complimenteren dan serieuze vraagtekens te zetten bij haar vermogen beslissingen te nemen in het leven en haar af te raden zich voort te planten, maar voor de mensheid is dat laatste toch echt beter. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Mensen die domme dingen doen, zoals zich voortplanten terwijl ze hun leven niet op orde hebben, moeten hiermee geconfronteerd worden. En dan niet door een spotje van het tienermoederfonds (ja dat bestaat), maar door hun vrienden en familie. Een uitkering, antikraakwoning en ernstige mentale aandoening is niet de goede basis voor het krijgen van een kind, maar als zulke mislukkelingen hun kindje willen houden is het volgens hun tactvolle omgeving dapper en is een nieuw leven altijd een wonder en meer van dat soort braaksel. Corrigerende eerlijkheid is belangrijk voor het voortbestaan van de mensheid. Flikker op met je tact, leugenachtige schijterd!

Is er dan helemaal geen plaats in de samenleving voor de leugen om bestwil? Natuurlijk wel! De collectie paardenfoto’s van je nieuwe vriendinnetje noem je vol overgave schattig en ergens meen je het ook nog. Liefde maakt je immers blind voor de kotsneigingen die je eigenlijk zou moeten krijgen van bepaalde voorkeuren van het object van jouw affectie. Tegenstellingen gooi je enthousiast overboord en je ruimdenkendheid groeit exponentieel. Die leugens openbaar je naarmate de relatie vordert stukje bij beetje waardoor je uiteindelijk overblijft met een gezond aantal verschillende opvattingen die elkaar aanvullen en de basis vormen voor een langdurige relatie. Zijn de leugens van die eerste fase van de relatie te groot zal het resulteren in knallende ruzie, sneuvelend servies en eenzaamheid, maar van dat soort leermomenten worden we wijs. Of wat te denken van solliciteren? Geen weldenkend mens geeft een compleet eerlijk antwoord op de vraag; wat zijn je zwakke punten? “Ik wil soms te veel doen”, “ik ben te perfectionistisch en eis dat ook van anderen”, onzin verpakt in nog meer onzin. Ik ben bijvoorbeeld chaotisch en vrij bot. Potentiële werkgevers zullen echter van mij horen dat ik goed ben in het verzinnen van ad hoc oplossingen en geen moeite heb te zeggen wat ik denk. Is dat een leugen? Niet echt, maar de waarheid is het ook niet. Geen hond die me dit kwalijk neemt.  Liegen is een van de redenen dat wij ons verder hebben ontwikkeld dan dieren. Inschatten wanneer een leugen beter is dan de waarheid is een veel grotere kwaliteit dan tact. Leugens mogen best, mits de betrokken partijen er voordeel van hebben. Bezit ik het vermogen die inschatting te maken? Geen idee, maar ik doe het toch.

 

Wil jij je slechte eigenschappen ook verpakken in een positieve leugen? Vijf euro per eigenschap.

Related posts

Leave a Comment