Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?

Afbeeldingsresultaat voor men and women

Mensen vragen mij weleens of mannen en vrouwen echt vrienden kunnen zijn. Oké, het is een keer gebeurd, nou en. Veel mannen denken dat dit niet kan, veel vrouwen denken van wel. Meerdere briljante geesten hebben hun tanden in dit existentiële vraagstuk gezet. Een poëtisch voorbeeld van Oscar Wilde: “Between men and women there is no friendship possible. There is passion, enmity, worship, love, but no friendship.” Prachtig gesproken en een prima invulling voor een keukentegeltje, maar naar mijn mening niet het gehele beeld van de werkelijkheid. Weet ik het dan beter dan een van de grootste schrijvers, dichters, estheten ooit? Ja, want in tegenstelling tot Wilde val ik op vrouwen.

Laat ik een ding vooropstellen: alle mannen willen stiekem seks met alle vrouwen die zij aantrekkelijk vinden. Zo werkt dat nou eenmaal. Ergens van binnen zijn we gewoon dieren en willen we ons voortplanten met leden van de andere sekse die wij als geschikt bestempelen. Een stempel waar we vrij genereus mee omgaan, zeker na een paar biertjes. Toch doen we dat niet en hebben de meeste mannen wel degelijk vrouwelijke vrienden waarmee zij nooit seks zullen hebben. Dat op zich is al een antwoord op de vraag of mannen en vrouwen vrienden kunnen zijn. Of ze eigenlijk meer zouden willen is ook niet echt relevant. Het is hetzelfde als stellen dat mannen en vrouwen niet monogaam kunnen zijn. Ook als je een relatie hebt, wil je namelijk stiekem, als het geen consequenties zou hebben, naar bed met anderen.De reden dat we ook dat niet doen en daarom zowel monogaam kunnen zijn als vrienden kunnen zijn met elkaar is ratio. Zoals Aristoteles een tijdje geleden in Griekenland zei: Ons vermogen om los van emotie na te denken over dingen onderscheidt ons van het dierenrijk. Daarom slingeren we niet in bomen, wonen we niet in grotten en slaan we elkaar niet langer onnodig de schedel in met knotsen. Prima, aan dat laatste moeten we nog even werken. We kunnen ons gevoel loslaten en het tegenovergestelde doen. Daarom lacht je beste vriend beleefd om je grapjes en vraagt hij naar je vakantie met je vriend en scheurt ie niet je kleren van je lijf en bind ie je vast aan bed, ratio. Hetzelfde geldt ongetwijfeld ook andersom. Ver zij het van mij om te spreken voor de vrouwen van de wereld, maar uit persoonlijk onderzoek, dat wil zeggen na te veel bier hierover beginnen te blèren tegen vrouwen, blijkt dat hetzelfde geldt voor in ieder geval sommige vrouwen. Ze willen het wel, maar doen het niet.

Een mensenleven bestaat grotendeels uit het onderdrukken van gevoelsimpulsen. Je scheldt je baas niet uit na een onterechte tirade Je slaat het oude vrouwtje voor je in de Albert Heijn niet knock out, omdat ze betaalt met muntjes van 1 cent. Je wil het wel, maar je doet het niet. Sommige mensen doen het natuurlijk wel, maar die noemen we psychopaat en sluiten we op. Dus ja, mannen en vrouwen kunnen best vrienden zijn. We zijn namelijk geen wilde dieren en prima in staat die impulsen te onderdrukken Oscar Wilde, psychopaat.

Related posts

Leave a Comment