Kleur is niet relevant Piet

Afbeeldingsresultaat voor zwarte piet
Boze koters

Als klein kind kan je je boos maken om de kleinste dingen. Dat mag als kind, daar ben je het immers voor. Onwetend over de problematiek waar je als volwassene mee te maken krijgt kan dat blikje Fristi van mama, terwijl je toch duidelijk om chocomel had gevraagd, een schier onoverkomelijke tegenslag lijken. Wij menschen kloppen ons graag op onze darwinistische borst over het feit dat wij ons zo goed kunnen aanpassen aan het leven. Je wordt volwassen en leert relativeren. Fristi blijkt uiteindelijk ook best lekker als je je er voor openstelt. Onzin, vrijwel ieder mens blijft zijn hele leven een drammend kind. Ik heb geen andere verklaring voor het feit dat we in Nederland demonstreren en zelf geweld plegen omwille van zwarte Piet.

Tijdens de intocht van sinterklaas zag de politie zich (terecht) genoodzaakt dranghekken en toegangspoortjes te plaatsen. Wij volwassenen kunnen onze kinderen namelijk niet laten genieten van die magische weken in het jaar waar de mythische sinterklaas en zijn vrolijke helpers ze komen verwennen met pakjes en snoep. Als ruziënde vaders bij de wedstrijd van hun zes jarige zoontjes verstoorden de twee even kansloze groeperingen dit voor kinderen zo fantastische feest. De ene groep wil een witte Piet en de andere groep een zwarte Piet. Zoals het ons polderende landje betaamt toverden we dan maar een roetvegen Piet uit de mijter des vaderlands. En is dit dan zo ontzettend erg?

Waar mensen zich de afgelopen jaren verdrongen om hun steun voor zwarte Piet uit te spreken is deze tendens nu aan het omkeren. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat een blanke man op een paard met zwarte helpers die moeten lopen en al zijn bagage moeten sjouwen wellicht uitgelegd zou kunnen worden als racisme. Traditie! Handen af van onze cultuur! Lekker fucking boeiend. Een iets meer doordacht argument is het: “Onze kinderen zien er geen racisme in, zij houden van zwarte Piet”. Daar is iets voor te zeggen. Echter, denken jullie nou echt dat kinderen van zwarte Piet houden, omdat hij zwart is? Het interesseert kinderen geen fluit welke kleur Piet heeft, zolang hij maar pepernoten naar ze gooit en er een nieuwe Game Boy in hun schoen zit als ze het hele jaar braaf zijn. Kinderen zullen als goede volwassenen de metamorfose van Sinterklaas’ vrolijke helper zonder een enkel probleem accepteren. Zelfs de reden dat Piet opeens niet meer zwart is, zal geen onoverkomelijk obstakel zijn. De koters geloven dat zwarte Piet door de schoorsteen naar binnen komt om cadeaus neer te leggen. Wie heeft er überhaupt tegenwoordig nog een schoorsteen die uitkomt in de kamer? Het is een kinderfeest, maar als de Piet-discussie ergens niet over gaat, is het het belang van de kinderen. Zwarte Piet, blanke Piet, gele Piet, de kinderen interesseert het heus niet.

No rhyme intended.

Related posts

Leave a Comment