Restaurants boos op Iens

Afbeeldingsresultaat voor capitalism

Restaurants zijn boos op Iens. Behalve een zeer handige site om te kijken of een restaurant je een behoorlijk bord eten voor schotelt, is Iens namelijk ook een nog handigere site waar je eenvoudig online een reservering kan maken. Dit kan echter alleen als de restaurants in kwestie wat centjes aan Iens afstaan, namelijk twee euro per couvert. Vooral de kleinere restaurants in het hogere segment (tentjes waar ze uit schaamte de prijzen niet op de online menukaart zetten) voelen zich nu gedupeerd. Elise Moeskops, eigenaar van sterrenrestaurant Lastage in Amsterdam rekent het even voor: “Een klein restaurant in de bovenklasse heeft doorgaans een ­bruto winstmarge van vijf tot zeven procent. Ik zit op een couvertprijs van zo’n tachtig euro – als ik dan twee euro per couvert aan een website moet betalen, is dat de helft van mijn winst. Dat is toch gewoon een beetje gek?” Nou ben ik de laatste die een hardwerkende ondernemen zal wantrouwen, maar volgens de branchecijfers van horeca-ondernemers in Nederland is de gemiddelde brutowinstmarge van restaurants in Nederland rond de twaalf procent. Nou zal het per segment ietwat verschillen, maar waarom een tent waar je 8 euro voor een glas wijn betaalt terwijl die wijn per fles online 5 euro kost minder verdient dan een plaatselijk eetcafé is mij een raadsel. Aan het hongerloon dat horecapersoneel krijgt zal het niet liggen. Nou ben ik noch horeca-ondernemer noch economisch onderlegd, dus op dit punt laat ik mij graag de les lezen.

Veel ondernemers hebben wel respect voor het originele concept van Iens. Een onafhankelijke lijst met waarderingen over restaurants. Van deze onafhankelijkheid is door het verdienmodel echter geen sprake meer. Het zijn niet langer de hoogst gewaardeerde restaurants, maar juist de betalende restaurants die bovenaan de lijst staan. Je kan wel zoeken op cijfer, maar dat doet volgens de schoorvoetende ondernemers niemand. Nou laat ik mij hier dan opwerpen als spreekbeus voor heel Iensgebruikend Nederland. Beste eigenaar van eco-friendly-uberduur-hipsterrestaurantje in Amsterdam, iedereen zoekt bij Iens op cijfer, echt waar, ie-de-reen. Het is een fantastische uitvinden en zoals bij zoveel fantastische uitvindingen proberen de uitvinders ervan er geld aan te verdienen. Zij steken tijd en moeite in het beheren van hun pagina en vragen voor de, zeer handige, service die zij u verlenen een kleine bijdrage. U geeft uw eten immers ook niet gratis weg. Of wel? Dan kunt u zich gechanteerd voelen en het niet eerlijk vinden dat je wordt gedwongen eraan mee te doen, omdat er anders niemand naar je restaurant komt, maar zo werkt kapitalisme nou eenmaal. Je kan altijd naar Noord Korea verhuizen en klagen bij de regering daar. Op eigen risico.

Related posts

Leave a Comment