CBS lost racisme op

Afbeeldingsresultaat voor dumb no racism

Allochtoon zeggen kan echt niet meer. In navolging van woorden als gastarbeider, immigrant en neger doet de overheid het A-woord nu ook in de ban. Het is stigmatiserend en dekt de lading niet meer. “We willen niemand tegen het hoofd stoten”, aldus Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS.

Het woord allochtoon is ooit (in 1989) in het leven geroepen ter vervanging van het vreselijke woord immigrant. Dat kon namelijk echt niet meer. Het woord immigrant was op zijn beurt de vervanger van het woord gastarbeider. Gastarbeider doet namelijk vermoeden dat iemand ook weer weggaat. Sloeg dus eigenlijk nergens op bleek na een jaar of twintig. Het is overigens geen politieke correctheid, maar gewoon een reactie op de signalen uit de samenleving. Het dekt de lading niet en heeft een negatieve bijklank gekregen. Volgens de Van Dale betekent allochtoon ‘van elders afkomstig’ of ‘iemand die van elders afkomstig is’. Dat ze deze term gebruiken voor mensen die uit een ander land komen is inderdaad van de zotte. Vanaf nu heeft politiek correct Nederland het dus over mensen met een Nederlandse achtergrond en mensen met een migratie achtergrond. Belangrijk is niet het onderscheid te maken tussen westers en niet westers, want daar willen ze bij het CBS ook vanaf. Is ook kwetsend en westen is toch een relatief begrip.

Persoonlijk ben ik blij met deze ontwikkelingen. Het veranderen van deze termen zal een gigantische stap zijn naar onderlinge tolerantie en het definitief oplossen van het racismeprobleem in Nederland. Ooit zullen wij onze kleinkinderen vertellen over 1 november 2016, de dag dat het CBS het racisme in Nederland versloeg.

Related posts

Leave a Comment