Lieve Halina

 

 

Bekende Nederlanders mogen graag een columnpje schrijven. Niet vanwege hun schrijftalent, maar gewoon omdat wij graag willen weten wat er omgaat in het hoofd van mensen die met hun bek op TV verschijnen. Althans, daar ga ik van uit bij het lezen van zulke columns.

Goed voorbeeld hiervan is semi-bekende Nederlander Halina Reijn. Nee ik kan ook geen enkele film opnoemen waar ze in speelt, maar ze is heus wel heel erg bekend. Halina, al prefereert ze waarschijnlijk mevrouw Reijn, schreef een paar dagen geleden op haar blog, sorry haar column in het AD, dat ze het soms zo zwaar heeft met haar schier oneindige faam. Al die vervelende, dikke, domme, gewone mensen die haar dan aanstaren op het vliegveld. Ze is namelijk echt heel bekend. Iedereen herkent haar meteen van haar (moment even googelen….) bijrolletje in Zwartboek tien jaar geleden. “Kan je het zien?!”, beet ze zo’n ‘zeekoe’ op Schiphol toe. Desbetreffende Zeekoe deed haar beklag in de Privé, of Linda, of weet ik veel welk onbeduidend zeekoeiëntijdschrift en de rest is geschiedenis.

Nu is Halina heel verdrietig. Ze schrijft die columns namelijk echt uit haar hart, met veel gevoel voor humor en ironie. Humor en ironie, in principe een goede combinatie voor het schrijven van een column. Randvoorwaarde is dan vaak wel dat je gevoel voor humor hebt. Klein detail dat die arme, wereldberoemde, schat over het hoofd zag. Ironisch genoeg is de nasleep van de column wel zeer humoristisch. Halina wringt en draait zich als een volleerd Wouter Bos in allerlei bochten om de schade zoveel mogelijk te beperken. “Ik bedoelde de lome ogen van een zeekoe, niet dat ze dik was!”. Lieve, arme Halina, je noemt de vrouw in een zin: Mollig, dik en een zeekoe. Nu kan ik als simpele amoebe de oneindig veel complexere denkpatronen van een godin als u misschien niet geheel bevatten, maar volgens mij noemt u haar hier gewoon een dikke koe. Dikke mensen uitschelden in een column mag natuurlijk alleen door andere dikke mensen. Of mensen die gewoon zo grappig zijn dat ze er mee wegkomen. Ricky Gervais deed vrij lang geleden een hilarische sketch over dikke mensen. Hij mag dat, hij is grappig.

Aan Halina is eigenlijk niets heel grappig. Ze vindt het ontzettend erg voor zichzelf dat ze geen kinderen had en verdrinkt moederdag daarom in een emmer wijn. Ze kan best kinderen krijgen hoor, maar ze is zo zelfstandig, creatief en ambitieus dat ze haar talenten liever met de wereld deelt in plaats van zich op te sluiten met een kind. Halina is ook voetbalvrouw. Alleen is haar voetballer iemand die niet goed genoeg is voor SC Heereveen. Ze is vriendinnen met Carice Van Houten. Een veel knappere, veel succesvolle, veel grappigere actrice dan zij. Moet toch ook slecht zijn voor je zelfbeeld. Bij het lezen van haar, nogal korte, wikipediapagina word ik best verdrietig. Ik zit hier met lome ogen, als een soort zeekoe.

Related posts

Leave a Comment