Vermist: Domme mensen

Domme mensen bestaan niet meer. Kan je niet lezen? Dyslexie! Kan je niet rekenen? Dyscalculie! Kan je die vier woordjes Frans niet uit je hoofd leren? ADD! De psychologie heeft voor alle symptomen van domheid een excuus-ziekte verzonnen. Na de financiële nivellering  zijn we nu begonnen met de geestelijke nivellering.

Academische opleidingen moeten voor iedereen te volgen zijn. Mensen die een rekenmachine nodig hebben voor de tafel van vijf kunnen er ook niets aan doen dat ze zijn geboren met een afwijking. Deze arme schatten de universiteit ontzeggen, omdat hun prachtige, unieke geest dit niet kan doorgronden is discriminatie! Iedereen is slim op zijn eigen manier. Iedereen verdient een tweede, derde, vierde of twintigste kans.

Het resultaat? Hogere scholen en zelfs universiteiten stromen over van de mensen die voorbestemd waren vuilnisman, loodgieter of politieagent te worden. Eerlijke, essentiële beroepen, op het lijf geschreven van de mens die beter met zijn handen kan werken dan met zijn hoofd. Mijn favoriete docent aller tijden beantwoordde een e-mail met een niet bijster intelligente vraag van een leerling als volgt: “Als je deze vraag in dit stadium van je opleiding niet zelf kan beantwoorden, kan je beter stoppen”. Eerlijk, waardevol advies, als je het mij vraagt. De student kaartte het overstuur aan bij de opleidingscommissie, waarna de leraar een berisping ontving. Hoe durft deze docent een heldere beoordeling te geven aan een veel te domme student. Ze doet toch haar best?

Deze zelfde intelligentsia krijgen na lang zwoegen hun papiertje en bestormen de arbeidsmarkt in compleet zinloze werkvelden als communicatie of human resources. Totaal zinloze bezigheidstherapie met als enige doel de illusie te creëren dat ook domme mensen een leuke kantoorbaan kunnen uitoefenen. Niet iedereen heeft de mentale capaciteit om met zijn geest een nuttige bijdrage te leveren aan de samenleving. Dat is ook helemaal niet erg. De vuilnisman doet minstens zo belangrijk werk als de hoogleraar en zonder loodgieter zit de elektrotechnicus met een lekkend dak. Niet iedereen is slim en meedoen is niet belangrijker dan winnen.

Tegelijkertijd vinden mensen het vervelend dat de toiletjuffrouw bij de Bijenkorf geen Nederlands spreekt en alle medewerkers van de McDonalds een afro hebben. Een logisch gevolg van de geestelijk nivellering. Zolang wij niet tegen domme mensen durven te zeggen dat ze beter schoonmaker kunnen worden dan communicatie-medewerker wordt niemand schoonmaker. Behalve dan de mensen die geen woord Nederlands spreken en allang blij zijn dat er schoon water uit de kraan komt als ze ’s avonds thuis komen na 14 uur kots van een WC-vloer schrobben. Gezien het feit dat racisme naar mijn beleving vooral voorkomt bij domme mensen, lijkt de oplossing mij redelijk simpel. Zeg je baan als communicatie-medewerker op en word schoonmaker. Het is je lotsbestemming!

Related posts

Leave a Comment