Oude mensen zijn zó 1980

Oude mensen zijn de baas. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde leeftijd van onze ministers altijd rond de vijftig jaar geweest. Wijsheid komt zogenaamd met de jaren. Is dat eigenlijk wel zo? Zijn die oudere mensen wel de beste keuze om ons land te regeren. Wordt het niet eens tijd om het bestuur in handen te leggen van de mensen die het grootste deel van de toekomst hebben? Zij hebben er immers meer baat bij dat deze toekomst rooskleurig is.

Zowel technologisch als cultureel is de wereld in de aflopen decennia ingrijpend veranderd. Europa is bijna één land en het communisme is allang niet meer staatsvijand nummer één. Toch bestaat onze regering nog steeds grotendeels uit mensen die zijn opgegroeid in dat oude tijdperk. Mensen die gewend zijn dat er een grote muur dwars door Berlijn liep, mensen die zijn opgegroeid met duidelijk grenzen in Europa. Vooral de regering in Rusland lijkt flink bezig te zijn deze grenzen te herstellen. Vooral in het oosten van Europa is de roep van de jeugd om meer bij het westen te horen steeds luider. Zou de wereld niet veel mooier zijn als deze moderne, jonge mensen het meer voor het zeggen zouden hebben?

Voor de hoogopgeleide mensen van mijn generatie is het niet meer dan logisch dat je homoseksualiteit accepteert en dat iedereen precies mag zeggen wat hij wil. Enige wijsheid komt ongetwijfeld met de jaren. Echter komt er met die zelfde jaren ook verbittering en onvermogen om je steeds aan te passen aan een veranderende wereld. Wat vooral komt met de jaren is ‘ons kent ons’. Regering na regering doet precies hetzelfde onder een andere naam. Oude mensen kiezen hun oude vriendjes om precies hetzelfde te doen als zij. Rechtse bejaarden of linkse bejaarden, ze zijn allemaal hopeloos achterhaald. Het is tijd om de jeugd een kans te geven. Zeker landen die cultureel minder verlicht zijn zouden hiervan kunnen profiteren. De bestuurders in die landen zijn vastgeroest in achterhaalde denkbeelden die niet passen in de eenentwintigste eeuw. Het is tijd om een frisse wind te laten waaien. Het is tijd voor een Minister-President van rond de dertig. Bij deze nomineer ik Jan Pronk.

Related posts

Leave a Comment