Ben ik van Duitsen bloed

De Koning is ingehuldigd, hoezee! hoezee! hoezee!

Hiermee begint een nieuw tijdperk voor het Koninkrijk der Nederlanden. Voor het eerst in lange tijd staat er weer een man aan het hoofd van ons Koningshuis. En wat voor één! Een ronde Koorbal met een veel te knappe vrouw. Sowieso een trend onder edellieden, een veel te knappe vrouw. Je zou bijna zeggen dat blauw bloed en een legeruniform vol medailles het goed doen bij de dames. Dat het elfstedenkruisje de enige medaille is die Willie echt heeft verdient doet er dan waarschijnlijk niet toe. Mijn verbazing stijgt toch elke keer weer als ik Maxima die bolle toet een zoen zie geven.

Republikein of Monarchist, het is niet te ontkennen dat zo’n abdicatie een boeiend schouwspel is. Uit alle hoeken van de wereld komen curieus geklede mannen en vrouwen hun respect betuigen aan onze nieuwe vorst. Japanners met samuraizwaarden, Arabieren in gouden jurken en Zweden in vikingsschepen. Dat laatste misschien niet, maar het had denk ik niemand verbaasd. Waar ze ook vandaan komen, de uitzinnige menigte ontving hen met gejuich. Persoonlijk ken ik niemand die tussen het juichende volk stond, maar ik kan me toch bijna niet voorstellen dat een denkend mens er oprecht enthousiast van kan worden. Ik ben me ervan bewust dat ik hierdoor klink als een elitaire kwal, maar niemand is perfect.

Het klapstuk van de abdicatie, voor mij dan, was het eindeloze zweren en beloven van trouw aan de Koning. Arme Willem stond daar maar, met een soort scalpel van het pak van Sinterklaas om zijn schouders, te luisteren hoe de hele eerste en tweede kamer lieten weten of ze nou wel of niet in God geloven. We blijven een progressief land, dus geen abdicatie zonder een duidelijke vrijheid van godsdienstuiting. Er was zelfs een dame die het nodig vond haar Friese achtergrond te benadrukken en het niet te beloven maar te ontjutten, waarvan akte mevrouw.

We kunnen er in ieder geval weer een paar decennia tegen aan met een nieuwe Koning. Skiongelukjes daargelaten natuurlijk. Persoonlijk zijn de filmpjes van LuckyTv het beste voortbrengsel van deze troonwisseling en mocht je ze nog niet gezien hebben, moet je er heel gauw naar gaan Googelen.

Lang leve de Koning!

Related posts

Leave a Comment